Probiotica bij Alzheimer

Alzheimer is één van de meest voorkomende vormen van dementie. Voor het eerst is nu aangetoond dat probiotica de cognitieve functie, de ontstekingsreacties en de insulinegevoeligheid kan verbeteren bij Alzheimerpatiënten. Deze factoren worden alledrie gelinkt aan de ziekte van Alzheimer.

Eerder onderzoek op mensen wees al op een relatie tussen probiotica en de cognitieve functie, maar nu is er ook specifiek onderzocht wat het effect van probiotica is op Alzheimerpatiënten.

Het onderzoek

Het gaat om een gerandomizeerd dubbelblind en gecontroleerd onderzoek met 60 Alzheimerpatiënten om te zien wat de effecten zijn van probiotica op de cognitieve functie en de stofwisseling. 30 patiënten kregen gedurende 12 weken elke dag 200 ml gefermenteerde zuivel en de controle groep kreeg gewone melk.

Resultaat: betere cognitieve functie

De mentale functie werd gemeten met MMSE-vragenlijsten. Dit is een standaard meetinstrument voor de cognitieve status. Het bevat vragen zoals, wat is de datum vandaag, tel eens terug vanaf 100 in stappen van zeven, objecten benoemen en zinnen nazeggen.

De patiënten die de probiotica behandeling kregen, hadden een significante verbetering van de MMSE-score. De verbetering was niet heel sterk, maar duidelijk zichtbaar: de score was na 12 weken verbeterd van gemiddeld 8,7 naar 10,6 (maximumscore is 30). De gemiddelde score in de controlegroep was verschoven van 8,5 naar 8, wat geen significante verbetering is.

Resultaat: lichaam beter in balans

Uit het bloedonderzoek bleken de bloedwaardes verbeterd te zijn bij de patiënten die probiotica hadden gehad. De behandeling met probiotica resulteerden in gezondere waardes van

  • triglyceriden (vetten die uit je bloed opgenomen moeten worden als energie voor je lichaam, te hoge waardes zijn een risicofactor voor het ontwikkelen van hartaandoeningen.)
  • Very low density lipoprotein (VLDL)
  • Malondialdehyde (geeft oxidatieve stress aan)
  • Ultrasensitief C-reactieve proteïne (hs-CRP, indicator voor laaggradige ontstekingen in het lichaam)
  • Minder insulineresistentie

Darmflora beïnvloedt ook plaque

Eerder onderzoek op muizen toonde aan dat veranderingen in de darmflora ook invloed kan hebben op de hoeveelheid plaque tussen de zenuwcellen in de hersenen. Deze plaque wordt gezien als één van de mogelijke oorzaken van Alzheimer.

Welke probiotica nemen bij Alzheimer?

De gefermenteerde zuivel in het onderzoek bevatte Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium bifidum, and Lactobacillus fermentum (2 miljard KVE per gram voor elke bacterie )

Het kan zijn dat een verbeterde darmflora sowieso verbeteringen geeft op de hierboven besproken factoren, maar het kan geen kwaad probiotica te kiezen met specifiek bovenstaande bacteriestammen.

Wij zijn voorstander van een natuurlijke aanpak, en adviseren als eerste melkkefir. Hier zitten alle vier de probiotica, in voldoende hoeveelheden in als je het goed genoeg laat fermenteren. In gewone yoghurt zitten meestal maar twee bacteriestammen en of ze er in voldoende hoeveelheden in zitten is niet duidelijk.

Wil je liever een supplement?

Dat kan natuurlijk ook. Er zijn geen probiotica-supplementen met L. fermentum, maar de andere drie stammen worden wel gebruikt. Wij adviseren een supplement met veel KVE van de stammen
Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei en Bifidobacterium bifidum.

Onze aanbeveling:

Golden Naturals probiotica plus
Deze probiotica bevat 30 miljard KVE

Bron:

Akbari E, Asemi Z, Daneshvar Kakhaki R, et al. Effect of probiotic supplementation on cognitive function and metabolic status in Alzheimer’s disease: a randomized, double-blind and controlled trial. Front Aging Neurosci. 2016; 8:256. doi: 10.3389/fnagi.2016.00256.

Dit vind je misschien ook leuk...