Natuurlijke probiotica

Probiotica komt oorspronkelijk natuurlijk niet uit supplementen, maar uit echte voeding. Supplementen innemen is misschien makkelijker, maar natuurlijke probiotica bevat ook veel gezonde bacteriën en vaak veel meer verschillende dan in een supplement zitten. Daarnaast is het goedkoper en ook hartstikke lekker om natuurlijke probiotica te eten of te drinken. Toen er nog geen vriezers en koelkasten waren, at men veel meer probiotica. Goede bacteriën kunnen middels een proces dat fermenteren heet, ervoor zorgen dat voedsel zoals zuivel en groente langer bewaard kan worden.

1. Yoghurt

Yoghurt kan een goede bron van probiotica zijn. Nadelen van yoghurt uit de winkel zijn dat er nog lactose inzit en dat er niet heel veel probiotica inzit. Het is heel simpel om zelf yoghurt te maken, en als je het wat langer laat staan heb je een lactose-vrije yoghurt bomvol probiotica. Als je een koemelk-allergie hebt, kun je  yoghurt maken van andere soorten melk, zoals geitenmelk of amandelmelk.

Al voor €24,99 heb je een yoghurtmaker. Dat is goedkoper dan een goed probiotica-supplement.

Lees meer over yoghurt als bron van probiotica.

yoghurtmaker

Yoghurtmaker

2. Waterkefir

Waterkefir is een probiotisch drankje dat goedkoop, lekker en heel erg gezond is. De basis zijn waterkefirkorrels, die bestaan uit een symbiose van gisten en bacteriën. Deze korrels leg je in suikerwater, met eventueel wat toevoegingen. Na een paar dagen hebben de korrels de suiker omgezet naar probiotica.

3. Melkkefir

Vergelijkbaar met waterkefir,  maar niet helemaal hetzelfde. De basis van melkkefir is een soort bloemkolige korrel, die je in verse melk legt. Na een dag of twee heb je een gefermenteerd drankje, wat een beetje lijkt op een combi tussen karnemelk en yoghurt. Je kan het ook maken met rauwe melk of geitenmelk.

4. Kombucha

Nog niet zo bekend, maar wel heel gezond, is kombucha. Ook wel kombucha-thee genoemd. Kombucha ziet er uit als een transparant pannenkoekje. Als je deze in een bak met thee met suiker legt, wordt de theïne en suiker omgezet tot probiotica en andere gezonde stoffen. Aan deze probiotische drank die al vele eeuwen bestaat worden vele helende eigenschappen toegewezen.

5. Zelfgemaakte zuurkool

Zuurkool maak je door witte kool te laten fermenteren. De zuurkool in de winkel is verhit na het fermenteren, waardoor daar geen probiotica meer inzit. Je kunt de zuurkool dus het beste zelf maken en rauw opeten. Naast witte kool kun je ook andere groenten fermenteren, zoals rauwe augurken,  komkommer, wortels en rode kool. Dit smaakt dan net zo zurig als zuurkool, heerlijk in een salade bijvoorbeeld.

Dit vind je misschien ook leuk...