Probiotica ter bevordering van de mentale gezondheid

Recent wetenschappelijk onderzoek versterkt het idee dat de darmflora mogelijk een belangrijke rol spelen in de mentale gezondheid. Er wordt de laatste tijd meer onderzoek gedaan naar de beïnvloeding van het zenuwstelsel (waar de hersenen ook toe behoren) door de darmflora. Er werden eerder al relaties gevonden tussen:

  • onbalans in de darmflora (dysbiose) en zenuwstelsel-aandoeningen (zoals angststoornis, depressiviteit)
  • maagdarmziektes (zoals IBD) en mentale aandoeningen

Een paar onderzoeken keken naar het effect bij mensen van probiotica-supplementatie op de mentale gezondheid. Twee onderzoeksgroepen hebben respectievelijk 38 en 10 wetenschappelijke onderzoeken naast elkaar gelegd, waarbij 6 dezelfden.

Probiotica effectief bij mentale problemen

De eerste onderzoeksgroep concludeerde dat probiotica-supplementatie effectief kan zijn bij geheugenproblemen en andere psychische problemen.

Er werden specifieke probiotica genoemd die een positief effect bleken te hebben op psychisch gedrag (angst, depressie, stressreacties) en op het geheugen:

  • Bifidobacterium (B. longum, B. breve, and B. infantis)
  • Lactobacillus (L. helveticus, L. rhamnosus, L. plantarum, and L. casei)

Dosissen tussen 109 and 1010 KVE voor twee weken bij dieren en vier weken bij mensen, bleken genoeg effect te hebben.

Probiotica tegen angst en depressie

De tweede onderzoeksgroep concludeerde dat er beperkt bewijs is dat probiotica angst-depressieve symptomen kunnen verminderen.

De verklaring

Eén van de mogelijke verklaringen voor de rol van de darmflora in de hersenfunctie, is de balans tussen bacteriën die gamma-aminobutyric acid (GABA) consumeren en bacteriën die GABA produceren. Dit mechanisme en de functie van GABA wordt uitgelegd in dit nieuwsbericht. Daarnaast kunnen ook serotonine-producerende bacteriën een rol spelen, serotonine speelt namelijk vaak
een rol in depressie en andere gemoedstoestand-stoornissen.
Bron:
Prados, A. (2016, August 26). Could probiotics be used to improve human mental health? – Gut Microbiota for Health. Retrieved September 02, 2016, from http://www.gutmicrobiotaforhealth.com/en/probiotics-used-improve-human-mental-health

Dit vind je misschien ook leuk...