Darmflora heeft invloed op eetlust

Nieuw onderzoek geeft sterke aanwijzingen dat bacteriële eiwitten invloed hebben op het verzadigingsgevoel. De onderzoekers concluderen dat bacteriële eiwitten als resultaat van voedings-geinduceerde E. Coli-groei een signaal van verzadiging geeft.

Uit onderzoek blijkt dat de darmflora invloed heeft op het verzadigingsgevoel, onder andere door het aanmaken van neuroactieve transmitters en metabolieten.

Onderzoekers van de Universiteit van Rouen (Frankrijk) bestudeerden de groei van E.Coli K12 bij blootstelling aan voeding. Hiermee wilden ze uitzoeken wat voor invloed de bacteriële eiwitten hebben op de regulering van de eetlust. Ze gaven twee groepen proefpersonen verschillende maaltijden en analyseerden daarna de aanmaak van eiwitten door E. Coli en welke invloed deze bacteriële eiwitten hebben op de stofwisseling. Het bleek dat na 20 minuten de E. Coli een ander soort eiwit ging aanmaken dan voor de maaltijd. Deze tijdsperiode valt samen met de tijd waarop iemand zich vol begint te voelen.

Daarna hebben de onderzoekers deze
bacteriële proteïnen ingebracht bij ratten en muizen, welke vervolgens minder aten dan gebruikelijk.

Naar aanleiding van deze resultaten denken de onderzoekers dat bacteriën een rol spelen in de regulering van de eetlust direct na het binnenkrijgen van nutriënten. Dit effect wordt veroorzaakt  door het stimuleren en vermenigvuldigen van verzadigingshormonen vanuit de darmen.

Bron: http://www.foodlog.nl/artikel/darmflora-van-invloed-op-verzadigingsgevoel/

Gerelateerde artikelen

1 reactie

  1. december 4, 2015

    […] de eetlust reguleren […]