Is yoghurt een goede probiotica?

Of yoghurt een goede bron van probiotica is,  daar verschillen de meningen over. Eén ding is duidelijk: als je het zelf maakt, kun je er een goede probiotica van maken.

Zitten er genoeg probiotica in yoghurt om effectief te zijn?

In yoghurt zitten veel probiotische bacteriën, maar volgens probiotic-myths.org zit er in de meeste yoghurts minder dan de minimum dosis om effect te kunnen hebben (10 miljard KVE).(1) Echter uit een Amerikaans onderzoek bleken de yoghurts uit de winkel gemiddeld 90 tot 500 miljard KVE per bakje te bevatten, wat dus genoeg is. (2)

Zijn de bacteriën in yoghurt effectief?

Er zijn veel onderzoeken, die verschillende dingen concluderen. Aan de ene kant blijkt yoghurt positieve effecten te hebben op de darmen. Uit een wetenschappelijk onderzoek bleek dat een behandeling tegen H. Pylori met antibioca en maagzuurremmers beter werkte als de patiënten vanaf vier weken voor de behandeling elke dag yoghurt aten. (5)  Aan de andere kant wordt er gezegd dat de meestgebruikte bacterie-stammen in yoghurt, die niet humaan zijn, het maagzuur moeilijk overleven en weinig effect hebben op de darmwand. (3)

Lactose-intolerantie en yoghurt

Voor sommige mensen is het eten van yoghurt een probleem, omdat ze lactose-intolerant zijn. Ze kunnen de lactose in de yoghurt dan niet verteren. Ook bij sommige andere oorzaken van darmklachten kan de lactose een probleem zijn, zoals bij een onbalans in de dunne darmflora (sibo), of een overgroei van gisten (candida albicans), kan yoghurt de problemen juist verergeren. De meeste lactose wordt bij de bereiding van yoghurt (fermentatie) omgezet in gezonde melkzuren. Echter in yoghurt die je in de winkel koopt, zit nog steeds een beetje lactose.

Probiotica-yoghurtjes zijn niet gezond

In de supermarkt kun je ook speciale probiotica-yoghurtjes kopen, zoals Yakult. In deze yoghurtjes zitten voornamelijk anaerobe stammen in plaats van aerobe stammen, en het is gezoet met suiker. Geen goede basis voor een gezonde darmflora.

Oplossing: zelf yoghurt maken

Als je zeker wil weten dat er geen lactose meer in yoghurt zit en extra veel probiotica, kun je makkelijk zelf yoghurt maken. Als je het lang genoeg laat fermenteren, wordt alle lactose omgezet en zit er veel probiotica in. Er zit dan wel rond de 700 miljard KVE in per cup (is 236 ml) (4).

Al voor €24,99 heb je een yoghurtmaker. Dat is goedkoper dan een goed probiotica-supplement!

yoghurt maker

 

(1) http://www.probiotic-myths.com/default.aspx

(2) http://www.consumerreports.org/cro/magazine-archive/2011/july/food/yogurt/overview/index.htm

(3) Elli,  Marina, e.a., Survival of yoghurt bacteria in the human gut  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1489325/

(4) http://www.breakingtheviciouscycle.info/legal/detail/homemade-yogurt/

(5) http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?id=583&cod=537&page=

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. december 5, 2015

    […] Yoghurt kan een goede bron van probiotica zijn. Nadelen van yoghurt uit de winkel zijn dat er nog lactose inzit en dat er niet heel veel probiotica inzit. Het is heel simpel om zelf yoghurt te maken, en als je het wat langer laat staan heb je een lactose-vrije yoghurt bomvol probiotica. Al voor €24,99 heb je een yoghurtmaker. Dat is goedkoper dan een goed probiotica-supplement. […]

  2. april 16, 2016

    […] Is yoghurt een goede probiotica? […]