Probiotica als natuurlijk middel tegen hooikoorts

Heb je last van hooikoorts en zoek je natuurlijke middelen als behandeling voor je klachten? Uit recent onderzoek blijkt dat probiotica symptomen van hooikoorts kunnen verminderen. Onderzoekers van de afdeling Voedingswetenschappen van de Universiteit van Florida ontdekten dat het slikken van probiotica de hooikoorts vermindert, doordat het bijdraagt aan het behoud van een gezonde darm en een goed werkend immuunsysteem.

Het onderzoek

Het onderzoek bestond uit 173 gezonde volwassenen met lichte tot matige hooikoortsklachten, die tijdens het onderzoek geen medicijnen tegen hooikoorts gebruikten. Ze werden in twee groepen verdeeld. De ene groep kreeg acht weken lang elke dag een probiotica-supplement en de andere groep een placebo. Elke week werd er gevraagd hoe ze zich voelden. Degenen met lichte hooikoorts merkten weinig verbetering, maar de mensen met matige hooikoorts die probiotica slikten, vertelden dat ze minder last van de hooikoorts hadden. De symptomen waren lichter en ze hadden betere kwaliteit van leven. Welk mechanisme hiervoor verantwoordelijk is, weten de onderzoekers niet. Ze maten ook IGe en tregs, biomarkers in het bloed die met het immuunsysteem te maken hebben, maar hier vonden ze geen verschillen.

Probioticasuppletie heeft voordelen boven reguliere medicatie die bij hooikoorts gebruikt worden, zoals antihistaminica en decongestivica. Deze laatsten kunnen wel helpen de symptomen te verlichten, maar veroorzaakt bij sommige mensen bijwerkingen zoals slaperigheid, duizeligheid, wazig zicht en misselijkheid.

Welke probiotica is het beste bij hooikoorts? 

In het onderzoek werd een capsule gebruikt met een combinatie van Lactobacillus gasseri KS-13, Bifidobacterium bifidum G9-1, and B. longum MM-2 met in totaal 3 x 10^9 kve per dag. Dit is te vinden in het product Mannavital Kyodophilus.

Bronnen

Probiotica verlichten symptomen hooikoorts. (2017, June 16). Retrieved June 17, 2017, from https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/2957

Dennis-Wall, Jennifer C., et al. “Probiotics (Lactobacillus gasseri KS-13, Bifidobacterium bifidum G9-1, and Bifidobacterium longum MM-2) improve rhinoconjunctivitis-specific quality of life in individuals with seasonal allergies: a double-blind, placebo-controlled, randomized trial.” The American Journal of Clinical Nutrition 105.3 (2017): 758-767.

Dit vind je misschien ook leuk...