De darmflora als nieuwe richting voor behandeling en preventie van multiple sclerose

De darmflora heeft mogelijk invloed op de ontwikkeling van auto-immuunaandoeningen. In een recente studie ontdekten de onderzoekers dat veranderingen in de darmflora kunnen bijdragen aan de ziekte-ontwikkeling bij mensen met Relapsing Remitting Multiple Sclerose (RRMS). De onderzoekers vergeleken de bacteriën in de ontlasting van 36 gezonde mensen 31 MS-patiënten. Hieruit bleek onder andere:

  • De 31 RRMS-patiënten hadden grotere hoeveelheden van Pseudomonas, Mycoplana, Haemophilus, Blautia, en Dorea bacteriën.
  • De gezonde mensen hadden meer Parabacteroides, Adlercreutzia en Prevotella bacteriën.
  • De RRMS-patiënten waarbij de ziekte actief was, hadden minder verschillende darmbacteriën dan de RRMS-patiënten waarbij de ziekte niet actief was.

Ook uit een ander onderzoek bleek dat er meer van bepaalde bacteriën aanwezig waren in RRMS-patiënten. De onderzoekers vonden dat de veranderingen in de darmflora van MS-patiënten verband hebben met immuunmodulerende therapie en veranderingen in de expressie van de genen die met het afweersysteem te maken hebben (immune-related genes).

De resultaten van deze onderzoeken laten zien dat MS-patiënten een andere darmflora hebben dan gezonde mensen, en waarschijnlijk een specifieke darmflora-samenstelling, oftewel een “microbial signature”.

In een recent artikel bespraken twee wetenschappers op dit gebied welke voordelen het aanpakken van de darmflora heeft en hoe dit als therapie ingezet kan worden. Probiotica-supplementatie wordt als een serieuze strategie voorgesteld, die nog verder uitgezocht moet worden.

Bron
Prados, A. (2016, August 29). Could the gut microbiota be a new potential target for multiple sclerosis treatment and prevention? – Gut Microbiota for Health. Retrieved September 07, 2016, from http://www.gutmicrobiotaforhealth.com/en/gut-microbiota-new-potential-target-multiple-sclerosis-treatment-prevention

Dit vind je misschien ook leuk...