Probiotica verlaagt cholesterol

Volgens de World Health Organization (WHO) is een hoog cholesterol gehalte (hypercholesterolemia) verantwoordelijk voor 40% van de hartaanvallen in de westerse wereld. Cholesterol zelf is niet de schuldige, maar een hogere hoeveelheid cholesterol in het bloed wordt geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. De wetenschap is er nog niet achter hoe deze relatie precies werkt. Maar wat men wel weet, is dat probiotica helpen de cholesterolwaardes weer in balans te krijgen. 

Cholesterol-verlagers van de dokter pakken oorzaak niet aan

De medicatie die de dokter geeft om de LDL-cholesterol te verlagen  (het soort cholesterol dat laag moet blijven van de dokter), is als het ware een symptoombestrijder. De cholesterol wordt wel verlaagd, maar de oorzaak wordt niet aangepakt. Het lichaam verhoogt de hoeveelheid LDL om een reden. En die reden wordt niet aangepakt met farmaceutische medicatie. Je kunt het zo zien: als je verkouden bent, moet je veel hoesten. Als je nu een medicatie neemt die je keel verdooft, hoef je niet meer te hoesten. Maar hiermee is de oorzaak van het hoesten, de verkoudheid, niet aangepakt.

Probiotica als cholesterolverlager

Vorige maand werd er een onderzoek gepubliceerd, waarbij onderzoekers ook van de bacterie  L. plantarum CUL66 konden vaststellen dat deze cholesterol-verlagend werkt. Dit is echter alleen nog in vitro onderzocht, wat betekent dat het in het laboratorium is onderzocht en nog nog niet in levende wezens is bewezen.

Maar er zijn al meerdere onderzoeken gepubliceerd die bewezen dat probiotica echt helpt met het verlagen van LDL-cholesterol.
  • Uit onderzoek bleek dat de de cholesterolwaardes van deelnemers die de probiotische bacterie Lactobacillus Reuteri innamen, na negen weken met 11,6% waren verlaagd. Ook de ontstekingswaarden waren verlaagd, en de HDL-waardes (ook wel het “goede cholesterol” genoemd) waren onveranderd.
  • De probiotische bacterie Enterococcus faecium bleek de LDL-waardes met 5% te verlagen.
  • In een recente meta-study werd beschreven dat gefermenteerde zuivel met de probiotische Lactobacillus Acidophilus de LDL-waardes significant verlaagden, en ook andere waardes die geassocieerd worden met hart- en vaatziekten.
  • Yoghurt met extra Bifidobacterium longum verlaagden de cholesterol. Na 35 dagen deze yoghurt te eten waren de LDL-waardes met 56,3% meer verlaagd dan de controlegroep.
  • Het dagelijkst eten van yoghurt met Lactobacillus Acidophilus verlaagde de cholesterol-waardes significant meer dan bij de controlegroep die geen yoghurt aten.

 

Welke probiotica?

Als eerste is gefermenteerde zuivel erg geschikt. Onze favoriet is melkkefir, hier zitten veel probiotische bacterien in, en zo ook Lactobacillus Plantarum, Lactobacillus Acidphilus en Bifidobacterium Longum.

Wil je liever een supplement slikken, dan is Mercola Complete probiotics een aanrader. Hier zitten hoge hoeveelheden probiotica in, onder andere de hierboven genoemde stammen.

Bronnen
Sun, J., & Buys, N. (2015). Effects of probiotics consumption on lowering lipids and CVD risk factors: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Annals of medicine47(6), 430-440.
Michael, D. R., Moss, J. W. E., Calvente, D. L., Garaiova, I., Plummer, S. F., & Ramji, D. P. (2016). Lactobacillus plantarum CUL66 can impact cholesterol homeostasis in Caco-2 enterocytes. Beneficial microbes7(3), 443-451.
Ooi, L. G., & Liong, M. T. (2010). Cholesterol-lowering effects of probiotics and prebiotics: a review of in vivo and in vitro findings. International journal of molecular sciences11(6), 2499-2522.

Dit vind je misschien ook leuk...