Antibiotica zorgt voor grotere kans op astma en obesitas

Kinderen die op jonge leeftijd langdurig antibiotica van het type macrolide krijgen, hebben later vaker aandoeningen zoals astma en obesitas.

Dit komt waarschijnlijk doordat de antibiotica de bacteriesamenstelling van de darmen voor lange tijd veranderen. Ongunstige bacteriën gaan hierbij domineren en potentieel gezonde bacteriën worden verdrongen.

Dat blijkt uit een internationale studie. De onderzoekers bestudeerden een groep van 42 kinderen in de leeftijd 2 tot 7 jaar die allen bijvoorbeeld dezelfde maaltijden gebruikten, en waarvan zij nauwkeurig de gezondheidsstatus en het antibioticagebruik kenden. Hierop liet het team een analyse los en vergeleek die met bestaande gegevens over de darmmicrobiota en zijn functies.

De onderzoekers ontdekten een zorgwekkende relatie tussen vroeg antibioticagebruik en de latere gezondheid. Ze verfijnden die relatie door de grootste effecten in kaart te brengen die macrolide antibiotica (zoals azithromycine en clarithromycine), meer dan penicillines of andere antibiotica hebben op de BMI en astma. Zij zagen een soortgelijk sterk effect van macrolide op de microbiota in de darmen. Het betekent dat de bacteriën in de dikke darm worden verstoord door de antibiotica. De kinderen hadden bijvoorbeeld minder Akkermansiabacteriën, een gezonde bacterie die de obesitasontwikkeling (in ieder geval bij muizen) tegengaat.

 

Bron
Korpela K, Salonen A, De Vos WM et al. Intestinal microbiome is related to lifetime antibiotic use in Finnish pre-school children. Nature Communications 7, Art.10410, 26 January 2016; doi:10.1038/ncomms10410

Zie het hele rapport op Nature.com

 

Dit vind je misschien ook leuk...