Overgewicht door verkeerde darmflora

Uit een case study (onderzoek waarbij 1 casus wordt onderzocht), blijkt de grote invloed van de darmflora op overgewicht.

Een vrouw die via een poeptransplantatie ontlasting van haar obese dochter kreeg toegediend om te genezen van een infectie (“superbug infection), kreeg vervolgens zelf overgewicht

Het artikel vertelt dat veranderingen in de darmflora een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen kan veroorzaken, zoals allergieën, darmklachten, diabetes (suikerziekte) en obesitas (ernstig overgewicht). Een onbalans in de darmflora kan dus ingrijpende gevolgen hebben. Door het nemen van antibiotica bijvoorbeeld, worden de probiotica in de darmen doodgemaakt, wat gevolgen kan hebben zoals een Clostridium difficile infectie.

De vrouw die obees werd na de poeptransplantatie, had een Clostridium difficile infectie, wat klachten geeft zoals diarree en levensbedreigende ontsteking van de darm. Het doen van een poeptransplantatie is een standaardbehandeling bij Clostridium difficile infectie. Dit zorgt ervoor dat er weer goede bacteriën in de darmen terechtkomen, welke eerder door antibiotica waren gedood. De darmflora die werd overspoeld met Clostridium Difficile, wordt zo weer meer in balans gebracht.

Voor de poeptransplantatie was de vrouw 60 kg en had ze eten BMI van 26. Ze had dus licht overgewicht, want een gezonde BMI range is 18,5 tot 25. Zestien maanden na de behandeling was ze 16 kg aangekomen en was haar BMI 33. Drie jaar later woog ze 80 kilo en was haar BMI 34,5. Ze bleef dus aankomen, ondanks diëten en sporten. Naast overgewicht, had ze ook last van constipatie en maagklachten.

Uit onderzoek bij muizen bleek ook dat slanke muizen dikker werden na het ontvangen van ontlasting van obese muizen, via een poeptransplantatie.

Er is geen hard bewijs dat de darmbacteriën van haar obese dochter de oorzaak waren van haar eigen overgewicht, maar ook door de onderzoeksresultaten bij de muizen lijkt het wel waarschijnlijk dat dit er in ieder geval aan heeft bijgedragen.

De onderzoekers adviseren om poepdonors te kiezen zonder overgewicht.

Bron
http://www.naturalnews.com/052383_probiotic_transplant_obesity_gut_flora.html#

Gerelateerde artikelen