Antibiotica; langdurige nadelige effecten op  darmflora

Uit nieuw onderzoek blijkt dat het nemen van antibiotica ernstige gevolgen kunnen hebben. Een al bekend risico is dat er bacteriën resistent worden. Uit het nieuwe onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in mBio, bleek dat slechts een week lang antibiotica nemen de darmflora verslechterde tot wel een jaar. Dit werd onderzocht met een gerandomiseerd placebo-gecontroleerd onderzoek  in Engeland en Zweden.

Het onderzoek

De participanten kregen een placebo, of één van de vier antibiotica die vaak voorgeschreven worden: clindamycin, ciprofloxacin, minocycline of amoxicillinor. De darmflora werd onderzocht door de bacteriën in het speeksel en in de ontlasting te checken. Dit gebeurde vantevoren, en één, twee, vier en twaalf maanden na het experiment.

Uitkomsten

De mondbacteriën waren snel hersteld, maar sommige darmbacteriëstammen waren langdurig verminderd. Bij de participanten die clindamycin of  ciprofloxacin namen, hadden minder bacteriesoorten die butyraat produceren. Butyraat is een vetzuur die de oxidatieve stress en inflammatie in de darmen verminderd. Bij degenen die clindamycin innamen, duurde het tot vier maanden voor de darmflora hersteld was. Voor degenen die ciprofloxacin namen was de darmflora nog niet hersteld na een jaar. Amoxicillin bleek geen significant effect te hebben op de mond- en darmflora. De darmflora van de mensen die minocycline kregen,  was weer normaal na een maand.

Daarnaast bleken de participanten na de antibiotica-inname meer antibiotica-resistente genen in hun mond en darm-flora te hebben.

Conclusie

Het is duidelijk, zeggen de onderzoekers, dat zelfs een eenmalige antibioticabehandeling in gezonde mensen bijdraagt aan het ontwikkelen van resistentie en tot nadelige gevolgen heeft voor de darmflora. “Clearly, even a single antibiotic treatment in healthy individuals contributes to the risk of resistance development and leads to long-lasting detrimental shifts in the gut microbiome.”

Bron: http://www.theatlantic.com/ health/archive/2015/11/taking- antibiotics-can-change-the- gut-microbiome-for-up-to-a- year/415875/

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. februari 29, 2016

    […] het nemen van antibiotica […]