Zeoliet als prebiotica

Uit nieuw onderzoek blijkt dat zeoliet ingezet kan worden om een verstoorde darmflora te voorkomen en daarmee ook de schadelijke effecten van oxidatieve stress beperken. Dit werd onderzocht bij intensief sportende honden. (superchi, 2016)

Eerder onderzoek (Lamprecht, 2015) op mensen die cardio-training deden, wees uit dat zeoliet ook zorgt voor minder darmpermeabiliteit (minder leaky gut) lichte ontstekingsremmende effecten had

Effect van training op darmflora

De lichamelijke en geestelijke stress die bij intensieve training horen, kunnen verstoringen geven aan de darmdoorlaatbaarheid (leaky gut), de beweging van de darm (peristaltiek) en de slijmlaag in de darm. Dit is van invloed op de darmflora.

Ook zorgt intensieve training voor oxidatie in het lichaam. Dit is normaalgesproken een nodige en onschadelijke reactie, maar bij langdurige zware fysieke inspanning kan het zorgen voor teveel oxidatieve stress wat onder andere resulteert in ontstekingsreacties. (Fisher-Wellman, 2009)

Wat is zeoliet

Zeoliet is een vulkanische klei-mineraal en wordt gebruikt als detox-methode voor zowel het lichaam als bijvoorbeeld water. Het is dus een natuurlijke stof, maar wordt ook synthetisch nagemaakt. Zeoliet heeft de bijzondere eigenschap, ongezonde stoffen aan zich te binden en zo uit het lichaam te voeren. Dit geldt ook voor bacteriële gifstoffen.

Het onderzoek

20 Engelse setters kregen 28 dagen lang zeoliet gesuppleerd en 20 andere Engelse Setters dienden als controlegroep. Zij kregen dezelfde training en dezelfde voeding, maar dus niet de zeoliet. Ze kregen allemaal dezelfde ik intensieve training.

Het resultaat: betere darmflora

Uit analyse van darmbacteriën bleek dat er een hogere hoeveelheid gezonde darmbacteriën was in de honden die zeoliet kregen. De onderzoekers wijzen erop dat dit de hoeveelheid lipide-oxidatie die plaatsvindt door training, kan beperken.

Zeoliet bestellen

Je kunt 400 gram zeolietpoeder bestellen van het merk Zeolith Med bij bol.com. Over het algemeen is los poeder voordeliger dan capsules. Dit poeder is voor honden en voor mensen geschikt.

Bronnen
Superchi, Paola, et al. “Natural zeolite (chabazite/phillipsite) dietary supplementation influences faecal microbiota and oxidant status of working dogs.” Italian Journal of Animal Science (2016): 1-7.

Lamprecht, Manfred, et al. “Effects of zeolite supplementation on parameters of intestinal barrier integrity, inflammation, redoxbiology and performance in aerobically trained subjects.” Journal of the International Society of Sports Nutrition 12.1 (2015): 1.

Fisher-Wellman, Kelsey, and Richard J. Bloomer. “Acute exercise and oxidative stress: a 30 year history.” Dynamic Medicine 8.1 (2009): 1

Dit vind je misschien ook leuk...