Maagzuurremmers zorgen voor verstoorde darmflora

De meest gebruikte maagzuurremmers (protonpompremmers) kunnen een negatief effect hebben op de darmflora, blijkt uit nieuw onderzoek. Dit verklaart mogelijk waarom mensen die deze maagzuurremmers slikken, vaker last hebben van darminfecties door bacteriën zoals Salmonella of Clostridium difficile.

De ontlasting van 1815 proefpersonen werd onderzocht en daaruit bleek dat de gebruikers van maagzuurremmers een 20% lagere diversiteit hebben van bacteriën in de darm dan mensen die geen maagzuurremmers gebruiken. Verder waren er meer van sommige groepen bacteriën zoals Enterococcus, Streptococcus, Staphylococcus en de pathogene Escherichia coli. Van andere groepen bacteriën waren er juist weer minder. Er werden ook mond-bacteriën in de darm aangetroffen, zoals Rothia.

Normaal gesproken gaan veel bacteriën dood in de maag, doordat het maagsap enorm zuur is. Maagzuurremmers maken het maagsap minder zuur.

De verandering van samenstelling van de darmflora kan verklaren hoe het gebruik van maagzuurremmers de kans op darminfecties verhoogt. Er zijn meer bacteriën die je ziek kunnen maken in de darmen na het gebruik van maagzuurremmers, en minder goede bacteriën. “Eerder onderzoek liet al zien dat als je maagzuurremmers gebruikt, je meer kans hebt op een darminfectie. Wij hebben het mechanisme gevonden wat dat extra risico kan verklaren.” Aldus één van de onderzoekers.

Protonpompremmers veroorzaken meer problemen

Volgens de Maag Lever Darm stichting gebruiken meer dan 1 miljoen mensen protonpompremmers. Het wordt makkelijk voorgeschreven aan mensen met maagklachten, terwijl vaak juist een tekort aan maagzuur ten grondslag ligt. Behalve dat de oorzaak van het probleem niet wordt opgelost met protonpompremmers, veroorzaakt het extra problemen.

Het minder zuur maken van het maagzuur, kan leiden tot voedingsstof-tekorten. Er is namelijk een zure omgeving nodig voor het absorptie van bepaalde voedingsstoffen. Het gaat onder andere om vitamine B12, vitamine C, calcium, ijzer, en magnesium.

Daarnaast heeft het effect op veel lichaamsfuncties. Protonpompen zitten namelijk niet alleen in de maag, maar in bijna alle lichaamscellen. Hierdoor kan een protonpompremmer onder andere zorgen voor vermoeidheid.

  • Verder blijkt uit onderzoeken dat protonpompremmers het risico vergroten op
    een hartaanval
  • nieraandoening
  • dementie

Bronnen

MLDS Award 2016: Maagzuurremmer kan darmflora drastisch veranderen. – Maag Lever Darm Stichting. (2016, October 07). Retrieved October 17, 2016, fromhttps://www.mlds.nl/mlds-award-2016-maagzuurremmer-darmflora-drastisch-veranderen

Maagzuurremmers veranderen microbioom drastisch. (n.d.). Retrieved October 17, 2016, from https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/2339

Kresser, Cris. The dangers of proton pump inhibitors. (14 juni 2016) From
https://chriskresser.com/the-dangers-of-proton-pump-inhibitors/

Kresser, Chris. What everybody ought to know (but doesn’t) about heartburn & GERD. (29 maart 2010), from https://chriskresser.com/what-everybody-ought-to-know-but-doesnt-about-heartburn-gerd/

Dit vind je misschien ook leuk...