GABA-etende darmbacterie beïnvloedt stemming

Er is een groep darmbacteriën (KLE1738 of Flavonifractor sp.) ontdekt die GABA eet. GABA is een neurotransmitter die nodig is voor het kalmeren van de hersenen. Het was al langer bekend dat de samenstelling van de darmflora je stemming kan beïnvloeden, maar welke bacteriën hiervoor verantwoordelijk zijn was onbekend. Het is dus goed mogelijk dat dit in ieder geval deels komt door deze ontdekte groep bacteriën. Als je deze bacteriën in je darm hebt, die de beschikbare GABA opeet, dan is er dus minder GABA beschikbaar om de hersenen te kalmeren.

Waarom GABA belangrijk is voor je gezondheid

Mensen die minder GABA hebben, hebben vaker een depressie en stemmingsstoornissen. Vaak hebben mensen met niet optimaal stressysteem, zoals vaak het geval is bij bijnieruitputting, ME/CVS en fibromyalgie, ook te weinig GABA. Ook zou GABA epileptische aanvallen kunnen verminderen (Hill, 2014)

GABA boosten met natuurlijke middelen

Om de hoeveelheid GABA te boosten kun je passiebloem nemen. Veel mensen merken dat ze beter tot rust kunnen komen en beter kunnen slapen. Een geschikt supplement is bijvoorbeeld Vitotaal Passiebloem. dit is een goed supplement met de beste prijs/kwaliteit-verhouding. Let er bij het uitzoeken van een supplement op de hoeveelheid vitexin.

Naast passiebloem, zouden probiotica ook goed kunnen helpen. De onderzoekers toonden aan dat de darmbacteriën Alistipes putredinis, Bacteroides ovatus, Dorea longicatena, Lactobacillus Rhamnosus en Lactobacillus brevis GABA konden aanmaken. Daarnaast raakt de darmflora beter in balans, waardoor minder gewenste bacteriën beter in toom gehouden worden.

Welk probioticasupplement is geschikt?

De probiotica die wij hiervoor aanraden is Mercola. Dit is het enige supplement dat meerdere probiotica-stammen bevat die GABA aanmaken, en daarbij bevat het geen schadelijke hulpstoffen. Deze is het goedkoopst verkrijgbaar bij Topvitamins..

 

Bronnen

Strandwitz P, Kim K, Dietrich D et al. Gaba Modulating Bacteria of the Human Gut Microbiome. American Society for Microbiology, 19 juni 2016.

Bravo, Javier A., et al. “Ingestion of Lactobacillus strain regulates emotional behavior and central GABA receptor expression in a mouse via the vagus nerve.” Proceedings of the National Academy of Sciences 108.38 (2011): 16050-16055.

Hill, James M., et al. “The gastrointestinal tract microbiome and potential link to Alzheimer’s disease.” Frontiers in neurology 5 (2014): 43.

“GABA-etende Darmbacterie Beïnvloedt Stemming.” Voedingsgeneeskunde. 27 juli 2016. https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/2347

 

Dit vind je misschien ook leuk...