De darmflora van zwangere moeder vormt het immuunsysteem van de baby

Het is bekend dat de darmflora van een baby invloed heeft op het eigen immuunsysteem, maar er is weinig bekend over de impact van het immuunsysteem van de moeder op de ontwikkeling van het immuunsysteem van haar baby.

Dit werd onderzocht door een genetisch gemodificeerde darmbacterie Escherichia coli HA107 in te brengen in zwangere muizen. Deze bacterie verdwijnt na een tijdje weer, zodat de muizen weer bacterie-vrij waren ten tijde van de geboorte. Andere muizen kregen tijdelijk een darmflora met 8 darmbacteriën. Dit werd vergeleken met muizenbaby’s van moeders die bacterie-vrij bleven tijdens de zwangerschap. De baby’s van muizen met een tijdelijke darmflora, hadden tot tenminste 8 weken na de geboorte een beter immuunsysteem.

Via de placenta en de moedermelk kregen de baby’s stofjes binnen die de dunne darm, de lever en de milt beschermde door de ontstekingsreacties te verminderen tegen microbiële moleculen.

Kortom: tijdens de zwangerschap vormt de darmflora van de moeder, het immuunsysteem van de nakomeling en bereid het voor op het een samenwerking met bacteriën.

Bron

Prados, Andreu. “Mouse Study Shows Maternal Microbiota Shapes Offspring’s Immune System – Gut Microbiota for Health.” Gut Microbiota for Health. N.p., 18 May 2016. Web. 12 Aug. 2016.

http://www.gutmicrobiotaforhealth.com/en/mouse-study-shows-maternal-microbiota-shapes-offsprings-immune-system/

Dit vind je misschien ook leuk...