Gezonde kinderen hebben dezelfde kern aan darmbacteriën
Kinderen die opgroeien in Nederland hebben allemaal dezelfde kern aan darmbacteriën. Dit werd onderzocht door van 61 gezonde kinderen tussen de 2 en 18 jaar elke week een potje ontlasting te verzamelen. Dit deden ze 6 weken lang, en nog eens na anderhalf jaar. Door de bacteriën in de ontlasting te onderzoeken, zagen de onderzoekers dat de kern aan bacteriën hetzelfde waren. Doordat ze weten welke bacteriën er in de darmen van gezonde kinderen horen te zitten, kunnen probiotica en medicijnen voor zieke kinderen worden ontwikkeld.
Het belang van goede bacteriën in de darm
“De kern aan bacteriën is al op jonge leeftijd aanwezig, we vermoeden dat deze kern een belangrijke rol speelt in de bescherming tegen bijvoorbeeld ontstekingsziekten van de darm”, zegt onderzoeker Dries Budding (medisch microbioloog).
Verder blijkt het microbioom vergelijkbaar met andere natuurfenomenen. “Het microbioom van de darm is net een tropisch regenwoud, hoe meer diversiteit aan soorten bewoners, hoe stabieler het geheel zich gedraagt”, zegt onderzoeker Tim De Meij (kinderarts MDL).
De ontdekking van een stabiele kern en het inzicht in de dynamiek van de triljarden darmbacteriën geeft nieuwe aanknopingspunten voor de behandeling van darmziekten als de ziekte van Crohn.
Bron: http://www.gezondheidsnet.nl/diarree/gezonde-nederlandse-kinderen-hebben-dezelfde-kern-aan-darmbacterien