Additieven in voeding beschadigen de darmflora en darmwand

Additieven in voeding beschadigen de darmflora en darmwand

In veel fabrieksmatige voeding in de winkel zoals brood, ijs en sauzen zitten emulgatoren. Emulgatoren zorgen ervoor dat olie en vocht goed mengen. Uit onderzoek blijkt nu dat twee van de vijftien meest voorkomende emulgatoren de darmflora aantasten en de slijmlaag van de darmbarrières beschadigen. Het onderzoek werd uitgevoerd op muizen, en de muizen die deze voedingsadditieven consumeerden hadden een grotere kans opontstekingsziekten en metabool syndroom.

Welke emulgatoren?
Hetgaat om de emulgatoren carboxymethylcellulose (ofwel carmellose of E466) en polysorbate 80. Deze emulgatoren komen dus veel voor in fabrieksmatige voeding, maar ook in cosmetica (zoals mondwater, tandpasta) en in medische en farmaceutische toepassingen.

De uitkomsten van het onderzoek
Hoeveelhedem die omgerekend onder de maximaal aanbevolen hoeveelheid voor mensen vielen, zorgde bij muizen voor
– meer eten, een 7% gewichtstoename, insulineresistentie en een hogere bloedsuikerspiegel, allemaal kenmerken van het metabool syndroom
– een halvering van de slijmlaag op die normaal gesproken moet voorkomen dat darmbacteriën in contact komt met immuuncellen. Het gevolg is dat er ontstekingen ontstaan.
– een grotere hoeveelheid bacteriën in de darm van soorten die door de slijmlaag heen kunnen.
– minder darmbacterien van soorten die ontstekingsremmende stoffen produceren.

Gevolgen
Dit toont aan dat het binnenkrijgen van deze veelgebruikte emulgatoren de oorzaak kan zijn van veel klachten. Naast problemen zoals overgewicht en hoge bloeddruk, kan een slechte darmflora een beschadigde darmbarrière en daardoor chronische laaggradige ontstekingen ook bijdragen aan het ontstaan van
– een grotere allergie-gevoeligheid
– vermoeidheid door een overactief immuunsysteem die de chronische ontstekingen probeert op te lossen
– artrose
– astma
– orgaan-aandoeningen zoals diabetes en hartziektes.
– kanker

Ook laten deze resultaten zien dat laaggradige ontsteking als gevolg van een veranderde darmflora de onderliggende oorzaak kan zijn van overeten.

Bronnen

Bepaalde additieven beschadigen darmbarrières. (n.d.). Retrieved June 17, 2016, from https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/2318

Chassaing B, Ruth E. Ley RE, Gewirtz AT et al. Dietary emulsifiers impact the mouse gut microbiota promoting colitis and metabolic syndrome. Nature, 2015, 519: 92-96 doi:10.1038/nature14232

Vaziri, Nosratola D., et al. “High amylose resistant starch diet ameliorates oxidative stress, inflammation, and progression of chronic kidney disease.” PLoS One 9.12 (2014): e114881.

Wood, Lisa G., et al. “Dietary inflammatory index is related to asthma risk, lung function and systemic inflammation in asthma.” Clinical & Experimental Allergy 45.1 (2015): 177-183.

Shivappa, Nitin, et al. “Dietary inflammatory index and risk of colorectal cancer in the Iowa Women’s Health Study.” Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention 23.11 (2014): 2383-2392

Becker, Karen. Don’t Ignore This ‘Red Flag’ – It Creates a Monstrous Storm Inside Your Pet, 11 April 2016.
http://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2016/04/11/pet-inflammation.aspx

Gerelateerde artikelen