Darmbacterie gevonden die eiwit omzet in butyraat

Onderzoekers van de Universiteit van Wageningen hebben een nieuwe darmbacterie ontdekt: Intestinimonas AF211. Deze bacterie blijkt

  • het aminozuur lysine (stukje van eiwit) te kunnen omzetten in boterzuur
  • ons beschermen tegen ongewenste effecten van fructoselysine

Waarom is boterzuur gezond?

Het is bekend dat vezels zo gezond zijn voor de darmen, omdat darmbacteriën vezels omzetten tot boterzuur. Boterzuur hebben we nodig voor een goede gezondheid, omdat het onder andere:

  • ontstekingen remt
  • anti-kanker-eigenschappen heeft
  • de grootste energiebron voor de dikke darm is
  • De darmwand intact brengt/houdt
  • het immuunsysteem in balans houdt door de T-cel-productie te verbeteren

Wat is er slecht aan fructoselysine?

In dit onderzoek bleek dat de nieuwe bacterie ook boterzuur kan maken uit fructoselysine. Deze mogelijk schadelijke stof wordt gevormd uit glucose (stukje van suiker) en lysine (stukje van eiwit) via de maillardreactie, tijdens het koken of verhitten van voedsel. Fructoselysine draagt bij aan het ontstaan van AGE’s (advanced glycation endproducts), die waarschijnlijk een rol spelen in het ontstaan van diabetes en hart- en vaatziekten.

 

Wat hebben we aan deze kennis?

Het onderzoeksteam vond dat de nieuwe productieroute van boterzuur aanwezig is bij sommige, maar niet alle mensen. Dat biedt mogelijkheden om de darmgezondheid te verbeteren bij personen die Intestinimonas of verwante bacteriën missen.

 

Bronnen

Het onderzoek
Bui TPN, Vos WM de, Plugge CM et al. Production of butyrate from lysine and the Amadori product fructoselysine by a human gut commensal. Nat. Commun, 2015. 6:10062 doi: 10.1038/ncomms10062
http://www.nature.com/ncomms/2015/151201/ncomms10062/full/ncomms10062.html

Artikel over boterzuur
Guyenet S., Butyric Acid: an Ancient Controller of Metabolism, Inflammation and Stress Resistance?
http://wholehealthsource.blogspot.pt/2009/12/butyric-acid-ancient-controller-of.html?m=1

Onderzoek naar effecten van AGE’s
Vlassara H., Uribarri J. Glycoxidation and diabetic complications: Modern lessons and a warning? Rev. Endocrine Metab. Disord. 2004;5:181–188. doi: 10.1023/B:REMD.0000032406.84813.f6
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3704564/

Voedingsgeneeskunde.nl, Nieuw ontdekte darmbacterie maakt boterzuur uit eiwit
https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/2128

Dit vind je misschien ook leuk...