Antibiotica laat salmonella in de darmen ‘ademen’
Antibiotica stimuleren groei van ziekmakende bacteriën. Hoe kan dit?
- Er zijn bepaalde darmbacteriën die vezels afbreken en omzetten in butyraten. De darmwand gebruikt deze butyraten als energiebron om water en zuurstof te kunnen absorberen.
- Door antibiotica vermindert de hoeveelheid van onder andere deze gunstige bacteriën sterk.
- Hierdoor worden minder vezels afgebroken tot butyraten en hebben de cellen in de darmwand minder energie om water en zuurstof op te nemen.
- Het zuurstofgehalte in de darmen stijgt, omdat dit zuurstof niet wordt opgenomen in de darmwand.
- Meer zuurstof bevordert de groei van salmonella, salmonella heeft baat bij een zuurstofrijke omgeving.
“In tegenstelling tot gunstige microben in de darm, die anaerobisch (zuurstof arme omgeving) groeien, bleek salmonella enorm toe te nemen in de zuurstofrijke omgeving die ontstaat na het gebruik van antibiotica”, zeggen de onderzoekers. “In zekere zin zorgen antibiotica er dus voor dat de pathogenen in de darm kunnen ademen”.
Eerder onderzoek toonde al aan dat lage gehaltes butyraat-producerende bacteriën en inflammatoire darmziekten, zoals crohn en colitis ulcerosa, hand in hand gaan.
Dit bevestigt nogmaals hoe belangrijk het is om alleen antibiotica te nemen als het echt noodzakelijk is, en om ook probiotica te nemen tijdens en na een antibioticakuur. Zo verklein je het risico op vervelende bij-effecten.
Bron
Fabian Rivera-Chávez et al, Depletion of Butyrate-Producing Clostridia from the Gut Microbiota Drives an Aerobic Luminal Expansion of Salmonella, Cell Host & Microbe (2016).