Wat is magnesium stearaat en is het gezond of ongezond?

Waarvoor wordt magnesium stearaat gebruikt?

Magnesium stearaat is de stof die het meest gebruikt wordt om het productieproces goed te laten verlopen, door te voorkomen dat de stoffen aan de machines blijven plakken. Het heeft dus geen voordelen voor het supplement zelf.

Is magnesium stearaat veilig?

Ja, magnesium stearaat zien we als een veilige hulpstof. Dat is maar goed ook, want het wordt door heel veel fabrikanten gebruikt.

Er zijn wel artikelen te vinden op internet waarin geschreven wordt dat het niet veilig is. Namelijk omdat:

  • De stearaat soms van katoenolie gemaakt wordt en dat kan bevuild zijn met pesticiden. Echter wordt de stearaat erg zorgvuldig gezuiverd waardoor er geen andere stof dan de stearaat overblijft. Er is ook nog nooit vervuilde magnesium stearaat gevonden.
  • Magnesium stearaat het supplement slecht oplosbaar zou maken. Het klopt wel dat een supplement met magnesium stearaat er langer over doet om op te lossen, maar de stoffen worden net zo volledig geabsorbeerd.
  • Magnesium stearaat voor een schadelijke laag in de darmen zou zorgen (bio-film). Dit is niet gebaseerd op een goed gefundeerde theorie, maar op het feit dat er magnesium en calcium stearaat in zeep zitten en dat zeep een laagje kan achterlaten op de wastafel. Niet gebaseerd op een wetenschappelijk valide theorie dus, en er zijn ook geen onderzoeken die suggereren dat het schadelijke effecten op de darm zou hebben.

 

Bronnen

Kresser, Chris. Harmful or Harmless: Magnesium Stearate.  http://chriskresser.com/harmful-or-harmless-magnesium-stearate/

Benseng.com, Magnesium stearate E572 producten. http://www.benseng.com/product/product-magnesiumstearaat-e572.php

 

Gerelateerde artikelen

1 reactie