Eiwit-isolaat in supplementen, is het gezond?

Wat is eiwit-isolaat? 

Om eiwit-isolaat te maken, wordt eiwit geisoleerd uit een voedingsmiddel. Vaak wordt hiervoor melk-wei of soja gebruikt. Dit wordt verder gepurificeerd, waarbij de eiwitten gedenatureerd worden. Er worden verschillende manieren gebruikt voor het purificeren. Een purificatiemethode is ion-exchange en daarbij worden alle bio-actieve stoffen eruit gefilterd. Hierdoor wordt het eiwit minder bruikbaar voor je lichaam. Het wordt soms ook gehydroliseerd, wat betekent dat het door je lichaam niet meer als eiwit wordt herkend, en er geen allergische reactie op kan ontstaan.

Is eiwit-isolaat gezond?

Dat verschilt per product en is afhankelijk van eventuele allergieën.

Als het van soja-eiwit is gemaakt, is het niet geschikt voor mensen die een soja-allergie hebben of makkelijk een allergie ontwikkelen. Als het van wei is gemaakt, is het niet geschikt voor mensen met lactose-intolerantie.

Lauren Slatyon (foodtrainer) zegt dat het chemisce proces dat gebruikt wordt om het eiwit te isoleren, vaak chemische stoffen achterlaat in het isolaat, zoals aluminium en hexaan. Soja is meestal genetisch gemodificeerd, wat ook betekent dat er veel pesticiden gebruikt worden.

 

Bronnen

Seltzer, Charlie. Whey concentrate vs Isolate: What’s the difference? Builtlean.com.  http://www.builtlean.com/2013/05/14/whey-concentrate-vs-isolate-whats-the-difference/

Held, Lisa Eilaine. Should you avoid soy protein isolate? Wellandgood.come, http://www.wellandgood.com/good-advice/should-you-avoid-soy-protein-isolate/

Dit vind je misschien ook leuk...