Is maltodextrine gezond of ongezond?

Wat is maltodextrine?

Maltodextrine is een veelgebruikte vulstof in supplementen. Het bestaat uit zetmeel van mais, aardappel, tarwe of rijst, dat deels gehydroliseerd is. Het bestaat dus uit koolhydraten. Voor mensen met suikerziekte, bacteriële overgroei of om een andere reden weinig koolhydraten eten, is dit dus geen goede vulstof.

Bacteriële infecties en ontstekingsreacties

Volgens Healthline blijkt uit verschillende onderzoeken dat het innemen van maltodextrine een negatief effect heeft op de goede bacterien in de darmen. Bij hoge inname vergroot het het risico op bacteriele infecties zoals salmonella of E. Coli en het ontstaan van chronische inflammatie (laaggradige ontstekingsreacties). Dit bleek ook uit onderzoek bij muizen. Waarschijnlijk is de hoeveelheid in een enkel supplement te klein om grote gevolgen te hebben, maar het is zeker iets om rekening mee te houden als je meerdere supplementen en/of fabrieksvoedingen eet waar maltodextrine inzit.

Een bron van MSG

Volgens Amy Nett is maltodextrine een bron van vrije glutamaat, en moet je maltodextrine om deze reden vermijden. Vrije glutamaat is ook het schadelijke onderdeel van de smaakversterker MSG. Ik kan me niet voorstellen dat dit werkelijk zo is, aangezien maltodextrine uit koolhydraten bestaat en glutamaat een eiwit is. Toch kan het geen kwaad deze hulpstof bij mogelijke gevoeligheid voor MSG te vermijden.

Bronnen

Nickerson e.a. The dietary polysaccharide maltodextrin promotes Salmonella survival and mucosal colonization in mice

Krucik, George. Is Maltodextrin bad for me? Healthline.com

Nett, Amy. Beyond MSG: Could hidden sources of glutamate be harming your health? Chriskresser.com

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. februari 21, 2016

    […] heeft vaak maltodextrine als drager, wat geen aanrader […]

  2. februari 23, 2016

    […] Maltodextrine […]